Het ondernemerschap in de genen
In 1890 begon mijn overgrootvader op 23-jarige leeftijd met een vervoersbedrijf in IJsselstein. Via de grote rivieren leverde hij vrachten af bij een grote verscheidenheid aan klanten. Later ging het vervoer over op vrachtwagens en werd het bedrijf voorgezet door mijn opa en zijn broers. Het zal dan ook niemand verbazen dat passie voor transport en ondernemerschap bij mij zo diep geworteld zit.
Mijn overgrootvader en opa hadden een beurtvaartdienst over de IJssel. Ze voeren vanuit IJsselstein via Gouda naar Rotterdam. Geladen met griendhout, hoepels, manden, fruit, houtwaren en meubels, voor de meubelfabriek Van Rooyen uit IJsselstein.
De meubels werden in het centrum van Rotterdam gelost in een van de binnenhavens, waarna deze met een handkar naar de betreffende winkels werden gebracht. Een klein aantal passagiers konden tijdens deze trajecten vervoerd worden door in de roef plaats te nemen. Op de terugweg vervoerden zij meestal graan voor de maalderijen langs de IJssel.
Door in de archieven te duiken kwam ik erachter dat mijn overgrootvader en opa een kantoortje hadden op de Kade in Rotterdam waar Woerden op stond. Waarschijnlijk was dat het kantoor van waaruit zij de vrachten voor meerdere beurtvaartdiensten verzorgden.
Later werden er vrachtwagens toegevoegd en stopte mijn opa met de transporten over het water. Vier van de vijf zonen van mijn opa namen de transporten met de schuit over en één zoon werd slager. Tot ongeveer 1970 is er gevaren door de familie van Heezik. Vandaag de dag is er nog steeds een transportbedrijf in Utrecht dat de naam van Heezik draagt. Dit is naar alle waarschijnlijkheid opgericht door een broer van mijn overgrootvader.
Eerste schuit Broedertrouw
De eerste schuit die mijn overgrootvader in 1890 liet bouwen. Deze 1e Broedertrouw is in 1931 verkocht aan Holland. Vanaf 1957 werd deze schuit als woonboot gebruikt. Eventuele sloop hiervan is onbekend.
Tweede schuit Broedertrouw
De tweede schuit is in 1914 gebouwd en werd in 1972 verkocht aan de werf De Hoop in Leiderdorp. Verder gebruik of sloop hiervan is niet bekend.
Derde schuit Broedertrouw II
De derde schuit is in 1923 gebouwd en werd in 1971 verkocht aan Six Diervoeders in Oudewater. Daarna behoorde de schuit toe aan verschillende eigenaren. In het jaar 2000 is het een woonschip geworden. De nieuwe eigenaar heeft de schuit van naam veranderd naar Keulsche Vaart. Dit schip maakt nog regelmatig pleziertochten. De ligplaats is nu Rotterdam. De filmopname over de historie van dit woonschip staat op het YouTube kanaal onder de naam Your Event Worker. Tevens zijn daar ook de foto’s te vinden die op deze pagina staan.
De vierde schuit Broedertrouw I
De vierde schuit is in 1927 gebouwd en werd in 1965 verkocht aan Six Diervoeders in Oudewater. Het schip behoorde daarna toe aan diverse eigenaren. De schuit vaart niet meer en wordt nu gebruikt als woonboot. De ligplaats is nu Schellingwoude.
Bronnen
Om alle gegevens over de schuiten en vrachtwagens van mijn overgrootvader en opa boven water te krijgen heb ik gebruik gemaakt van diverse bronnen.
Bron: het Hollandsche IJssel boek (pagina 94)
Bron: over IJsselstein gesproken… (pagina 55)
Bron: Maritiem Museum Rotterdam.
Bron: gemeente archief.